Angsten

Angsten

Angsten

Angst is een basisemotie die mensen universeel herkennen en ook al bij heel jonge kinderen voorkomt. Het vertonen van angst is ook functioneel. We zijn angstig in het bijzijn van een grommende hond waardoor ons lichaam zich gaat voorbereiden om een aangepast gedrag te stellen (de 'vecht-of-vlucht-reactie'). In een bepaalde situatie is dat ook verstandig: je rent best weg van een misschien gevaarlijke hond.
Angst kan echter ook onaangepast zijn, zoals wanneer iemand stottert en beeft wanneer hij of zij een presentatie moet geven voor een groep van mensen of wanneer iemand begint te gillen bij het zien van een spin. Angst maakt in dat geval je leven onnodig lastig. In sommige gevallen zien we het dan ook als een stoornis.

``Ik stond er eerst wat sceptisch tegenover, maar op aanraden van kennissen ben ik toch eens bij Peter langs gegaan. Ik had uit het niets last van paniekaanvallen zonder reden, ik geraakte er niet van af en op een duur draaide alles rond die angsten... ik dacht aan niets anders meer. Maar na mijn sessie bij Peter heb ik nul komma nul angsten of paniekaanvallen!! Ik ben er écht volledig vanaf. WAT BEN IK BLIJ DAT IK GELUISTERD HEB! Een absolute aanrader ! :)``

Zowel sociale observatie als verbale informatie kunnen een oorzaak van angst zijn. In één bepaald onderzoek kregen kinderen informatie over een onbekend dier dat zogezegd in een afgesloten doos zat. Soms vertelden onderzoekers de kinderen positieve dingen over het dier, soms negatieve. De kinderen uit de groep die negatieve informatie kreeg over het dier gingen de doos vermijden. Ze werden dus angstig door de verbale informatie die ze kregen. In een ander onderzoek lieten onderzoekers sommige jonge aapjes kijken naar filmpjes waar een mama aap angstig reageerde in het bijzijn van een slang. Andere aapjes kregen neutrale filmpjes te zien. Enkel die eerste groep aapjes zou later bij een test ook schrik tonen voor slangen. Angst kan je dus ook aanleren doordat je ziet dat anderen angstig zijn (sociale observatie)

Mensen met een bepaalde angst denken dat ze bang voor bepaalde situaties of dingen, maar dat is niet waar. Het is niet het object of de situatie dat ze bang maakt, maar hun brein. Dat weten we doordat andere mensen naar hetzelfde object kunnen kijken of in dezelfde situatie kunnen zijn en daarbij heel rustig blijven. De vraag is dus niet wat doen de mensen die bang worden in hun hoofd? De vraag is: wat doen mensen die rustig blijven, in dezelfde situatie, in hun hoofd?
Hoe zou het zijn als je vrij van angst zou kunnen leven? Hoe het zijn zou als je in elke situatie weer rustig ontspannen zou kunnen zijn? Hoe zou het zijn als jij weer controle over je eigen emoties zou hebben in plaats van andersom?
Ik leer je hoe jij je brein weer leert om zich op het juiste te focussen en om je brein op de juiste manier te gebruiken zodat je vrij van angst bent.
Iemand die last heeft van een bepaalde angst hoeft daar niet zijn best voor te doen, dat gaat vanzelf. Angst is dus een onbewuste reactie. Daarom ligt de oplossing van het probleem ook in het onbewuste. Hypnotherapie werkt direct met het onbewuste en daarom is het zo effectief om iemand te helpen om zijn of haar angst op een effectieve manier te overwinnen.
Genoeg angsten gekend ? maak vandaag je afspraak bij Hypnose-Lede